Ilmestynyt 2005. Tammi. (s. 160)

KUN MIRJAMI PALAA Madeiran-matkaltaan, hän saa kuulla naapureilta, että hänen poissa ollessaan perheen talossa on asunut toinen nainen. Mirjami päättää etsiä käsiinsä naisen, Inari Ojutin, joka on tunkeutunut luvatta hänen kotiinsa, avioliittoonsa ja elämäänsä, ja kostaa murtautumalla yhtä väkivalloin hänen reviirilleen.

Inari on taidemaalari, hän on tottunut kuvaamaan muiden ihmisten elämää, mutta hänen oma elämänsä on ripustettu hauraiden kuvitelmien varaan. Salassa Inari valokuvaa tuntemattomien hääparien onnenhetkiä ja yhtä hartaasti kuin lapsuudessaan kokoamaa kasviota hän vaalii vaatekaapissaan käyttämättömänä roikkuvaa morsiuspukua.

Riitta Jalosen romaani on epätavallinen kolmiodraama, jossa kerronta tarkentuu kuvaamaan vaimon ja rakastajattaren suhdetta. Kahden lähtökohdiltaan hyvin erilaisen naisen tarinat kietoutuvat lähes maagisella tavalla yhteen, kun Mirjami ja Inari kohtaavat toisissaan parin, joka samaan aikaan sekä täydentää omaa itseä että on vaarassa tehdä se tyhjäksi. (takakansi)

Takakantta lukiessa tulee mieleen tarina, josta ei tule puuttumaan tulta ja tappuraa. Tarina, jossa vaimo raivostuneena heittää katalan aviomiehensä pellolle ja kertoo rakastajattarelle kaapin oikean paikan. Tarina ei kuitenkaan etene kuvaamallani tavalla, vaan Kuvittele itsellesi mies on pikemminkin runollinen ja hauras tarina kahdesta epävarmasta naisesta, jotka ovat saman miehen hallitsemia. Toisaalta ymmärrän naisten käyttäytymistä, toisaalta en koska huomattavasti impulsiivisena ihmisenä olisin kohdannut asian aivan erilailla. Aloin pohtimaan, voisiko kirjailija osoittaa että asiat voi käsitellä paljon hillitymmin ja ettei ketään voi koskaan tuomita, esimerkiksi sillä että molemmat selän takana puuhastelevat saavat anteeksi?

Kuvittele itsellesi mies on kirja, johon kannattaa käyttää aikaa vaikka ei ole mitenkään pitkä kirja. Itselleni tuli monia ajatuksia tästä kirjasta ja luulen, että osa palaa myöhemmin mieleeni.